skip to Main Content

Slagersvak in de lift

Het slagersvak zit in de lift. Consumenten weten hun weg naar de versspecialist weer te vinden. Ze willen de drukte in de supermarkt voorkomen, hebben bovendien meer tijd om thuis wat lekkers te bereiden. En ze gaan minder vaak naar de horeca, waardoor er geld overblijft om in eigen huis flink uit te pakken.

Groenteboeren, bakkers en slagers draaiden de afgelopen maanden zo’n €55 miljoen extra omzet, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK.

Hamsteren

De Brummense slager Sietse van Dijk is niet verbaasd, zegt hij in een artikel in de september-editie van Vleesmagazine. Hij merkte duidelijk dat mensen begonnen te hamsteren. En lokale inkoop werd opeens heel erg belangrijk. Van Dijk zag de afgelopen maanden veel nieuwe klanten, die ook terugkomen. De kans is groot dat nu zij het smaakverschil met de supermarkt hebben geproefd, voor de slager blijven kiezen.

En er is meer goed nieuws te melden. Voor het eerst in jaren is het aantal slagerijstudenten bij SVO vakopleiding food fors gestegen. De mbo 2-opleiding Productiemedewerker slagerij start dit jaar met 35 procent meer studenten.

Slagerijen hebben weer vertrouwen

Dat betekent dat slagerijen genoeg vertrouwen hebben om te investeren én dat er sinds lange tijd makkelijker nieuwe medewerkers te vinden zijn. De stijging is volgens SVO te danken aan verschillende ontwikkelingen. Het afgelopen jaar is er veel voorlichting gegeven en er kwam veel aandacht voor innovatie in de branche. Maar ook de coronacrisis heeft bijgedragen.

Slagerijen kregen dankzij hun stijgende omzet meer ruimte om mensen aan te nemen en om te investeren in opleidingen. Bovendien zijn veel werknemers hun baan kwijtgeraakt en kwamen ze opnieuw op de arbeidsmarkt terecht. Daardoor waren er opeens mensen beschikbaar om de vacatures in de slagerij in te vullen. Een positieve ontwikkeling, die vertrouwen geeft in de toekomst van het slagersvak.

Bron: Vleesmagazine

Back To Top